30 Kasım 2010 Salı

MAMMOGRAFİ MEME USG RADİSTANBUL 0-216-5218836

Mammografi


 

. Mammografi kanseri herzaman gösterir mi?
  Hayır. Mammografi kanserin olmadığını herzaman söyleyemez. Bu nedenle her ay adet sonrası mutlaka elle meme muayenesi yapmalı ve her yıl bir kez doktor muayenesi yaptırmalısınız.

. Bir kez mammografi çektirmek yeterli mi?
  Hayır. Çünkü kanserlerin bir kısmı tarama programı sırasında ortaya

çıkar. Yani ilk mammografisi normal olan veya açıkca kanser şüphesi taşımayan olguların bir kısmında yıllar içerisinde kanser çıkabilir.

 

  Bu nedenle düzenli olarak her sene mammografi incelemesi yaptırmanız gerekir.
En küçük değişikliğin erken dönemde yakalanması için her mammografi bir önceki mammografi ile karşılaştırılarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle değişik merkezlerde yaptırdığınız mammografileri mutlaka her kontrolünüze getirmelisiniz.


 

. Mammografi yalnızca kanser taraması amacıyla mı kullanılıyor?
  Hayır. Memede kitle, ağrı, meme başı akıntısı gibi yakınmaları olan         kişilerde de doktorun muayenesi sonrası gerekirse mammografi çekilebilir. Sorunu çözmek için ek olarak ultrasonografi incelemesi de yapılabilir

  . Mammografinin zararı var mı?

  Mammografini tek zararı radyasyondur. Ancak yeni cihazlarla memeye verilen radyasyon çok azalmıştır. Mammografi işleme sırasında diş çekiminde alınan radyasyondan çok daha az radyasyon alınmaktadır. Kanseri erken yakalayarak sağladığı yarar verdiği bu zararından çok daha fazladır.

. Mammografi çekimi öncesi özel bir hazırlığa gerek var mı?
  Hayır. Ancak çekime gelirken koltuk altına ve meme üzerine deodorant ve pudra sürülmemelidir. Bunlar film üzerinde meme içinde araştırılan küçük, parlak noktacıklara benzer görünüm oluşturabilir.

. Mammografi incelemesi zor bir işlem mi?
  Hayır. Mammografi çekimi sırasında çekimi yapan teknisyen memeyi iki plastik plaka arasında sıkıştırarak fimi çeker. Sıkıştırma işlemi sırasında biraz ağrı duyabilirsiniz. Ancak sıkıştırma işlemi memenin içini daha iyi görmek amacıyla gerekmektedir. Eğer mammografi incelemesine, adet sonrası ilk hafta içinde gelirseniz çekim sırasında daha az ağrı duyarsınız.Çekime gelirken varsa eski mammografilerinizi mutlaka getiriniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder